Wedstrijden

BLOK-leden die zich meer willen uitdagen, kunnen meedoen aan de stedenontmoetingen (SO’s). Dit zijn wedstrijden die worden georganiseerd door de verschillende studenten ruiterverenigingen in Nederland. Dit betekent dat er elke maand wel een SO is ergens in Nederland. Op elk SO zijn er BLOK-leden aanwezig, die strijden voor de eerste plaats.

Foto credit: Xenia Lapuschina, 2022

Bij een SO wordt er gereden op manegepaarden in een knock-out systeem, dit geldt zowel voor springen als voor dressuur. Er rijden drie mensen op hetzelfde paard in de voorronde van de wedstrijd. Op welk paard er wordt gereden, wordt bepaald door een loting. De beste ruiter uit de voorronde gaat door naar de (halve) finale. Uiteindelijk wordt in de finale beslist wie de winnaar is van dat SO.

Als een ruiter het goed doet op een SO, krijgt hij VNSK-punten. Aan het einde van alle SO’s worden deze punten bij elkaar opgeteld. De drie ruiters met het hoogste aantal punten mogen meedoen aan het VNSK. Dit is het Nederlands Kampioenschap voor studentenruiters.

Er kan in de dressuur gestart worden op verschillende niveaus: Ba, Bb, La, Lb en M. Er kunnen dus zowel beginnende als ervaren ruiters met een SO meedoen. De klasses in het springen zijn B (max. 80 cm) en L (max. 1.10 m). Om te mogen springen moet een ruiter tenminste één keer in de top vier van de Bb-dressuur klasse zijn geëndigd of in een hogere dressuur klasse rijden.

Een SO is altijd een heel weekend. Het programma wisselt per SO. ’s Avonds is er altijd een gezellig feest en op zondag worden altijd de finales gereden.

Naast stedenontmoetingen organiseert A.S.R. BLOK een onderlinge wedstrijd en in samenwerking met a.s.r. HORS de BH-cup. Klik hier voor meer informatie over deze activiteiten. Ook de carrousel van A.S.R. BLOK heeft een aantal wedstrijden in het jaar. Klik hier voor meer informatie over de carrousel.