Hollandsche manege

Midden in het centrum van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Leidseplein en grenzend aan het Vondelpark, bevindt zich een goed bewaard geheim. Een onopvallende toegangspoort in de Vondelstraat geeft toegang tot de mooiste stadsmanege van Europa, waar A.S.R. BLOK elke woensdagavond te vinden is.

Als oudste bestaande rijschool van Nederland heeft de Hollandsche Manege een naam hoog te houden. Wandelend door de monumentale toegangspoort aan de Vondelstraat, krijg je een eerste indruk van dit unieke gebouw. De hoge binnenrijbaan met de balustrades en de schitterende stucversieringen ademen de grandeur en de allure van vroegere tijden uit. De geschiedenis gaat terug tot maar liefst 1744!

Sinds 2014 is de Hollandsche Manege ”Het Levend Paardenmuseum”, waar bezoekers terug in de tijd gaan. De historische ambiance is het decor voor een verhaal over de historie van deze oudste rijschool van Nederland. De wereld van het paard komt hier tot leven en wordt getoond binnen een historische context. Onderwerpen als de klassieke paardrijkunst en –kleding komen tot leven tijdens de carrouseldemonstraties. Het rijden in dameszadel in de Vondelcarrousel werd in 2015 benoemd tot immaterieel erfgoed.

Het oude en prachtige pand herbergt een modern veelzijdig manegebedrijf, waar iedereen van harte welkom is!

general meeting A.S.R. BLOK

Directeur Vincent Valk over BLOK

Al jaren is de Hollandsche Manege op woensdagavond de thuishaven van studenten vereniging A.S.R. B.L.O.K. Het giechel gehalte is die avond dan ook altijd hoog, maar wat wil je als je zoveel leuke meisjes en een paar jongens bij elkaar zet. Ze hoeven dan even helemaal niets, alleen maar gezellig hun gezamenlijke hobby uitoefenen. Even geen studie, geneuzel over vriendjes, of andere (on)belangrijke zaken.

Alleen tussen 20.00 en 21.00 uur is in de binnenmanege even anders (carrousel). Dan zit er altijd een meneer onder een verwarming ontzettend te brullen en te roepen. De dames beneden doen dan net of ze daar heel erg van onder de indruk zijn (soms valt er ook een traantje… knap). Die iets kale en gezette meneer doet dan heel blij dat hij ze weer onder de duim heeft, maar ook hij weet wel beter. En zo houdt iedereen elkaar prima in evenwicht.

Niet alleen wordt er serieus getraind. Nee, er wordt ook goed georganiseerd en dat resulteert weer in een groep studenten binnen de vereniging die uitstekend allerlei evenementen kunnen organiseren. Een mooi voorbeeld daarvan is de jaarlijkse stedenontmoeting. Deze wordt altijd in maart verreden op de Hollandsche manege en het is een genot te kijken naar alle studenten uit heel Nederland die gezamelijk een fantastisch weekend hebben.

Lief BLOK-bestuur en -commissies, ik hoop dat we nog vele jaren gezellig met elkaar kunnen samenwerken!

Vincent Valk
Directeur De Hollandsche manege

indoor arena Hollandsche Manege Amsteardam

nl_NLDutch